Diesvieringen

Het dispuut IXNAΘON werd  op 22 januari 1947 opgericht en dat werd dus ook de Dies Natalis. Dit werd ieder jaar gevierd, zij het niet altijd op of rond de dag zelf. Meestal was er een diner ergens in de stad, waarbij ‘Koos Kerstholt’ of liever ‘Bij Koos Kerstholt’ erg populair was. Een keer moest worden uitgeweken, omdat er bij “Bij Koos Kerstholt’ brand was uitgebroken.
De diners werden vaak opgeluisterd met een lezing, zowel door reünisten als leden.
Verder vonden de bestuurswisselingen ook veelal plaats tijdens de diesvergaderingen en werden er soms nieuwe leden geïnstalleerd.

Hieronder een chronologisch overzicht van de diesvieringen:

De eerste Dies Natalis  wordt op 30 april 1948 gevierd in het wapenzaaltje van het restaurant Koos Kerstholt. Amice Niemeijer houdt een referaat over “Wezen en crisis van het Gezag

De viering van de tweede Dies Natalis is op 18 maart 1949 in Café-Restaurant Kerstholt. Am. De Vries houdt een lezing over “De Oxford-beweging“.

In januari 1950 is de vergadering ter gelegenheid van de derde Dies Natalis in de dispuutskamer van de Vera-sociëteit. Am. v.d. Velde houdt een lezing over het onderwerp “Kunst-religie“.

De vergadering ter gelegenheid van de vierde Dies Natalis is op 25 maart 1951 in de dispuutskamer van de Vera-sociëteit. De reünist am. Niemeijer wordt welkom geheten. Hij bedankt de praeses maar wil toch graag vernemen waarom de Reünist niet van het station is afgehaald door een Bestuurslid, daar dit toch ook mos is. De  lezing wordt verzorgd door am. Geudeke, die spreekt over “Het Joodse Volk … nu!

De vijfde Dies Natalis en dus het eerste lustrum wordt gevierd op 14 maart 1952 bij Koos Kerstholt. De Reünist am. Niemeijer is weer van de partij, wordt welkom geheten en houdt een lezing over “De massamens
De bestuurswisseling vindt plaats, am. Koster wordt als abactis opgevolgd door am. G. v.d. Zee. De afwezigheid van de praeses, am. Oosterhuis, blijkt voor de loco-praeses geen beletsel te zijn de praeses-functie toe te vertrouwen aan am. E. v.d. Velde. Deze draagt de functie van fiscus-assessor over aan am. Wolters.
Dan worden voorbereidingen getroffen voor de installatie van een nieuw lid. De amici Niemeijer en P. v.d. Zee worden verzocht in de binnenleidcommissie plaats te nemen. Tijdens het zingen van het Sociëtas-lied treedt de binnenleidcommissie binnen, gevolgd door am. G. v.d. Belt, die door de praeses wordt geïnstalleerd en dan op verzoek van de praeses een woord van dank spreekt. Het amicitia-drinken bevestigt vervolgens de band tussen hem en het dispuut IXNAΘON.

De zesde Dies Natalis is op 11 maart 1953 in een van de zalen bij Kerstholt.
Een speciaal welkom voor de amici Niemeijer en Oosterhuis.
Am. Kelling houdt een lezing over “De Slaven
Een nieuw bestuur wordt verkozen en na benoeming van amice Niemeijer tot lintenverhanger worden geïnstalleerd als praeses am. G. v.d. Zee, als abactis am. Tj. Joustra en als fiscus-assessor am. F. Ybema.

Voor de viering van de zevende Dies Natalis komt het dispuut op 12 maart 1954 bijeen bij Koos Kerstholt. Na opening en welkom geeft de praeses het woord aan am. Stroes voor het houden van zijn lezing: “Talma, de sociale Hervormer“.
Na enige stemmingen wordt het  nieuwe bestuur verkozen:  am. Bril wordt praeses, v.d. Belt abactis en am. Stroes fiscus-assessor.

De achtste Dies Natalis wordt gevierd op 17 maart 1955 in “De Oude Meet”. Van deze diesviering zijn foto’s bewaard gebleven.
De lezing die am. G. v.d Zee dacht te houden over het onderwerp “8 jaren IXNAΘON” draagt een besloten karakter. Daarom dient de installatie van de eerstejaars-amice Kleinlein vooraf te geschieden. De amici Poelman en G. v.d. Zee nemen op verzoek zitting in de binnenleidcommissie.
Deze treedt binnen met am. Kleinlein, terwijl de vergadering de Banierzang zingt. In zijn toespraak tot de te installeren amice spreekt de praeses de hoop uit, dat de activiteiten, die am. Kleinlein in het dispuut zal ontplooien, omgekeerd evenredig zullen zijn met de snelheid, waarmee hij lid van dit dispuut werd.
Vervolgens installeert hij tot lid van het dispuut IXNAΘON am. Emil Heinrich Gotlieb Franz Kleinlein.
Am. Kleinlein brengt in zijn dankwoord onder woorden dat hij buitengewoon vereerd is met deze installatie en naar beste weten zal pogen zich in te zetten voor de belangen van het dispuut.
Daarna houdt am. v.d. Zee zijn lezing.
Na stemming vindt de bestuurswisseling plaats en dan treden aan als praeses am. Jonkhoff, als abactis am. v.d. Meer en als fiscusassessor am. Roosjen.

Op 2 maart 1956 komt de vergadering bij “Bij Koos Kerstholt” bijeen voor de viering van de negende Dies Natalis.
De lezing wordt verzorgd door am. E. v.d. Velde die spreekt over: “Aandrift en verwachting in de wetenschap.”
Dan wordt de binnenleidcommissie benoemd met als leden de amici  E. v.d. Velde en H. Th. Offringa. Onder het zingen van de Banierzang wordt amice van der Laan binnengeleid. Na enkele plechtige woorden installeert de praeses thans als lid van het dispuut IXNAΘON Edsard Wilco Gerhard van der Laan.
Na bestuursverkiezingen treedt het nieuwe bestuur aan: am. D.J. Krajenbrink als praeses, am. H.J. Troelstra als abactis en am. J. Smit als fiscus-assessor.

De tiende Dies Natalis, het tweede lustrum wordt op 25 januari 1957 gevierd ter sociëteit “Pnyx” .
De reünisten Niemeijer, Wiepkema en v.d. Zee worden hartelijk welkom geheten.
Am. Niemeijer houdt een lezing over “Socialistisch en christelijke gemeenschap“, terwijl hij tevens het boek “De weg naar de vrijheid” bespreekt.
Na de bestuursverkiezing is het nieuwe bestuur bekend: am. Roosjen wordt praeses, am. Kleinlein abactis en am. Hommes fiscus-assessor.

Op 29 januari 1958 wordt de 11e Dies Natalis gevierd in de “Oude Meet”
De reünist am. v.d. Velde en de gast am. Kars worden in ’t bijzonder welkom geheten.
Er is geen lezing, maar in plaats daar van wordt het IXNAΘON-lied voorgelezen, voorgespeeld, gedicteerd en vervolgens van ontroering bezwangerd gezongen.
Dan is het tijd voor de installatie van een nieuw lid. De praeses verzoekt am. Jonkhoff en am. van der Velde zitting te nemen in de binnenleidcommissie. Hierna schorst de praeses de vergadering. Na heropening gaat de praeses na een toespraak over tot de installatie van am. Theo Kars als lid van het dispuut. Am. Kars bedankt ’t bestuur voor de bereidwilligheid om hem als lid van het meest illustere dispuut te willen installeren.
Am. H. Melis wordt de nieuwe praeses en am. E. v.d. Laan abactis. De verkiezing van de fiscus-assessor wordt uitgesteld tot een volgende vergadering.
Praeses houdt tijdens het diner zijn jaarrede, waarin hij de gang van zaken in ’t afgelopen jaar onder de loupe neemt. Tevens geeft hij een toekomstbeeld van het dispuut, waarin hij de verhouding van het dispuut t.o.v. VERA nagaat. Na de bestuurswisseling volgt de intrede-rede van de nieuwe praeses. Daarin zegt hij dat hij zal trachten het dispuut op de juiste wijze te leiden. “Ongetwijfeld” aldus de praeses “is de scheidende praeses mij tot voorbeeld geweest.”
Am. J. Beetsma houdt tijdens de soep namens de eerstejaars de soepspeech.

De viering van de 12e Dies Natalis is op 22 januari 1959 in achtereenvolgens “de Faun”, in Restaurant “China” en in de dispuutskamer.
Am. Wiepkema houdt een lezing over “het ontstaan van de mens
Na lezing en bespreking wordt am. Reindert Koppe met een korte toespraak van de praeses geïnstalleerd als lid van het dispuut.

Ter gelegenheid van de 13e Dies Natalis komt het dispuut op 28 januari 1960 bijeen in de Sociëteit “Pnyx”
De praeses heet allen welkom, in het bijzonder am. v.d. Velde, die hij het woord geeft voor zijn lezing getiteld “Religieuze Projectie“.
Als nieuwe bestuursleden worden verkozen am. J. Bus (praeses), am. J.J. Beetsma (abactis) en am. J. van Zorge (fiscus-assessor).

Op 9 februari 1961 wordt de 14e Dies Natalis gevierd in Restaurant Fischer.
Am. Kleinlein krijgt het woord en zal over “Suggestie” spreken. Hij begint met te zeggen dat hij deze lezing met een zekere schroom houdt, omdat het bijna mos is dat op een IXNAΘON-dies een beroemd reünist spreekt.
Praeses installeert in de binnenleidcommissie de amici F. G. Stroes en J.F.Th. Roosjen. Onder het zingen van het IXNAΘON-lied worden de volgende amici binnen geleid: H.A. Dijkstra, A. Keizer en J. van der Vlugt. Praeses, gekleed in de O.J. houdt een korte toespraak en installeert hen als leden van het dispuut IXNAΘON. De zojuist geïnstalleerde leden schrijven hun namen in de O.J.
Am. v.d. Vlugt spreekt een dankwoord uit en belooft dat zij voor het dispuut hun beste krachten zullen inspannen. Hierna wordt wederom het IXNAΘON-lied ten gehore gebracht.
De bestuurswisseling vindt plaats en na benoeming van am. F.G. Stroes als circcumpendulator treden als nieuwe bestuursleden aan: am. H.E. Doedens als praeses, am. J.D. Flikweert als abactis en am. A. Westerbrink als fiscus-assessor.

De vergadering ter gelegenheid van de viering van de 15e Dies Natalis en dus het derde lustrum wordt gehouden op 26 januari 1962 bij Koos Kerstholt.
Am. D.J. Krajenbrink houdt een lezing “zonder titel” waarbij hij hoopt dat de aanwezigen zelf een titel bedenken.
In de binnenleidcommissie worden dan benoemd de amici P.R. Wiepkema en mr. D. J. Krajenbrink. Als leden van het dispuut worden geïnstalleerd Dirk Bouwe Elzinga en Jan Koster. Hierna wordt alle aanwezige eerstejaars de mededeling gedaan van het geheim van IXNAΘON.
Als nieuw bestuur is gekozen am. H. Boonstra – praeses, am. R.A. te Velde – abactis en am. J. Haan – fiscus-assessor.

De 100e vergadering, tevens de 16e Dies Natalis wordt op 8 februari 1963 gehouden in de “Nightclub Lucky Star”
In de binnenleidcommissie worden benoemd de amici J. Smit en H.E. Doedens. Plechtig worden dan als leden van het dispuut geïnstalleerd de amici Anton van Dijk, Gerard Johan Mulder, Jannes Senneker en Ruurd Veldhuis.
Hierna krijgt am. J. Smit de gelegenheid zijn lezing te houden getiteld: “Herkauwde oorlog
Voor de bestuurswisseling wordt am. J. Smit benoemd tot circumpendulator en dan nemen achter de bestuurstafel plaats de amici R,J, Hoekstra –  praeses, H.C. Bos – abactis en J.G. Veninga – fiscus-assessor. Am. Bos zal in de loop van het jaar zijn abactiaat neerleggen, omdat hij zijn studie in Amsterdam voortzet. Am. Tj. Hibma wordt dan verkozen als nieuwe abactis.

Op 31 januari 1964 wordt de 110e vergadering van het (inmiddels al enige tijd)  abel dispuut ter gelegenheid van de 17e Dies Natalis gehouden Bij Koos Kerstholt.
Am. Keizer krijgt het woord om zijn lezing getiteld “Beeldenstorm” te houden.
Praeses installeert am. J. Smit als circumpendulator waarna het nieuwe bestuur wordt geïnstalleerd met am. H.P. Goutbeek als praeses, am. G.W. Welling als abactis en am. H. Huismans als fiscus-assessor.

De vergadering ter gelegenheid van de 18e Dies Natalis van het abel dispuut IXNAΘON wordt gehouden op 12 februari 1965 bij “Bij Koos Kerstholt”.
Am. Smit houdt een lezing over “G.K. van ’t Reve: een HEILIGE zonder vraagteken
Als circumpendulator wordt geïnstalleerd am. J.G.H. Krajenbrink en dan worden geïnstalleerd de amici G.J. Mulder als praeses, am. J. Senneker als abactis en am. D.D. Breimer als fiscus-assessor.

De 19e Dies Natalis van het abel dispuut IXNAΘON wordt gevierd op 4 februari 1966 bij Hotel Hofman (bij Koos Kerstholt was uitgebrand).
Praeses vraagt de amici J. Smit en J. Haan jr of zij plaats willen nemen in de binnenleidcommissie. “Ja, volgaarne”
De initiandi worden binnengeleid, terwijl de amici het Io Vivat zingen. Tijdens de plechtige woorden van de praeses verlichten fiscus-assessor en abactis met vuuraanstekers het geheel, waardoor het een spookachtige aanblik krijgt.
Geïnstalleerd worden de amici Hylke van der Laan en Cees Hendrikus Beikes. De plechtigheid wordt besloten met het gezamenlijk zingen van het IXNAΘON-lied.
Am. Welling houdt zijn lezing over “Mens en Kunst“.
Installatie van het nieuwe bestuur: am. G.Th. van der Werf wordt praeses, am. C.T. Oepkes abactis en am. M.H. de Vries fiscus-assessor.

De 20e Dies Natalis en dus het vierde lustrum van het abel dispuut wordt op 3 februari 1967 gevierd achtereenvolgens in de kelder van bij Koos Kerstholt, daarna in de Doelen en vervolgens in de eetzaal er boven.
Nadat de amici J. Smit en R.A. te Velde zijn ingelijfd in de binnenleidcommissie worden de amici Rente Franssens, Jaap Goorhuis en Klaas van der Beek plechtig geïnstalleerd tot leden van het abel dispuut. Am. Franssens spreekt vervolgens een kort dankwoord, waarin hij spijt betuigt over de afwezigheid in het kamp van de pas-geïnstalleerden.
Tijdens het diner houdt am. R.A. te Velde zijn enigszins verkorte lezing over “Literaire Kritiek”, dit alles wegens het chronisch tijdgebrek. Van deze lezing is geen samenvatting.
Na het diner leest de praeses het geheim voor.
Praeses gaat over tot installatie van am. Goutbeek tot circumpendulator
Dan wordt het nieuwe bestuur geïnstalleerd en treden aan als praeses am. R. van der Molen, als abactis am. M.A. Hemminga en als fiscus-assessor am. W. Berghuis.

Op 8 februari 1968 wordt  ter gelegenheid van de 21e Dies Natalis van het abel dispuut vergaderd bij “Bij Koos Kerstholt”
De amici J. Smit en Tj. Hibma nemen zitting in de binnenleidcommissie.
Wanneer de praeses in de O.J. is gehesen en de “machinist” voor een sfeervolle verlichting heeft gezorgd worden de installandi binnengeleid, onder het zingen van het “Io Vivat” met am. G. Th. v. d. Werf aan de piano.
De praeses houdt een toespraak, door een lang stuk papier af en op te rollen en installeert vervolgens als lid van het abele dispuut IXNAΘON de navolgende amici: A. Bronsema (Aat), H. Drewel (Henk) en J. v.d. Veen (Jaap).
Namens hem spreekt am. Bronsema een kort dankwoord. Het IXNAΘON-lied wordt gezongen. De glazen pils worden HOOG geheven en het amicitia drinken begint.
Am. v.d. Werf houdt vervolgens een boeiende lezing vol humoristische trekjes over het onderwerp: “De toekomst van de achtergrondmuziek tegen de achtergrond van de toekomstmuziek”. Helaas is van deze lezing geen samenvatting.
Tot slot volgt de installatie van het nieuwe bestuur waarin zitting hebben de amici F.H. Koster (praeses), am. J. Kruizenga (abactis) en am. T.B. de Vries (fiscus-assessor)

De viering van de 22e Dies Natalis is op 13 februari 1969 bij “Bij Koos Kerstholt”.
Am. R. v.d. Molen houdt een verhandeling over “de juridische impotentie van Dick Bos c.s.” Na enige inleidende woorden biedt hi de praeses een bladzijde uit een van de werken over Dick Bos aan. Van de verhandeling is geen samenvatting bewaard gebleven.
Na het diner wordt er gestemd en al na één stemming is het nieuwe bestuur verkozen. Am. Bronsema wordt praeses, am. A. Dijkstra abactis en am. K. Lemmen fiscus-assessor.
Praeses vraagt dan de amici K. Burgler en M.A. Hemminga zitting te nemen in de binnenleidcommissie. Am. H. v.d. Bosch wordt vervolgens tussen het eerste en het laatste couplet van het IXNAΘON-lied bij gedempt licht geïnstalleerd in het abele dispuut.
Am. v.d. Bosch is dankbaar dat IXNAΘON hem binnen zijn muren heeft ingelijfd en dankt de praeses voor de moeite, die voor hem is gedaan.

Op 10 februari 1970 wordt de 23e Dies Natalis gevierd in het Dispuutshuis.
Am. G. Th. v.d. Werf zou de lezing houden, maar hij zegt dat het geen lezing is. (zie ook ON 70)
In de binnenleidcommissie worden geïnstalleerd de amici Haan, Burgler en v.d. Molen.
Nadat de instillandi  Jan Fleddérus, Johannes Sinnema, Jacob Plas, Arien v.d. Meer, Gert Jan Loor en Wim te Winkel twee aan twee getracht hebben een kip geblinddoekt  te kelen worden zij geïnstalleerd.
Daarna schorst praeses de vergadering om gelegenheid te geven “Amicitia” te drinken.